Silkeborg

SPEJDERHISTORISKE FORENING

10027U Spejderne under besættelsen

Tidslinje:

1940                 DDS-troppene køber i fællesskab lejrpladsen Aakrogen, der bliver brugt til træning af sabotører. Under det meste af besættelsen kan spejderne stadig mødes og tage på lejr. Derudover fungerer spejderne i Beredskabstjenesten og er aktive omkring luftalarmer og som ordonnanser m.v. 

 

 

1941              De første illegale blade begynder at blive distribueret i Silkeborg.

1942             Poul Nord starter det illegale blad, Nyhedstjenesten, og kommunisterne udgiver bladet Stjernen. 

                   KFUK overtager ansvaret for KFUM-spejdernes pigetrop, Lærkerne.

1943             Augustoprøret og dannelsen af Danmarks Frihedsråd sætter skub i og får koordineret modstandsarbejdet. D. 23. oktober sker den første jernbanesabotage, hvor det lykkes at sprænge én skinne. 10 dage senere lykkes det at ødelægge 6 skinner vha. skovarbejdernes sprængstof. Spejderlederen Børge Jacobsen bliver by-leder i Silkeborg.

1944             Der kommer gang i våbenmodtagelser og sabotager og der dannes militærgrupper mhp. indsættelse som 5. kolonnevirksomhed i tilfælde af, at en allieret invasion ville finde sted på Vestkysten. 

                   Spejderne i Silkeborg mister deres første medlem, da Kaj Andersen dør i en skudveksling ved banegården.

1945             Silkeborg Roklub og Håndværkerforeningen bliver Schalburgteret. De sidste 2 måneder af besættelsen finder der 41 sabotageaktioner sted i Silkeborgområdet og flere spejdere og FDF’er fra Silkeborg henrettes i Ryvangen. I den periode er alt almindeligt spejderarbejde i Silkeborg suspenderet p.g.a. tysk terror og udgangsforbud.

Tøjindsamling til Finland
Onkel Thune og Ib Christensen
Spejdere på vej til sommerlejr ved Limfjorden
Lærkernes ledergruppe
Børge Jacobsen
Ib Christensen instruerer
Kaj Andersen
Mindesten på Vestre kirkegård
Mindesten på Hylkedam
Roklubben Schalburgteret 1945