Silkeborg

SPEJDERHISTORISKE FORENING

DDP 10012 Mysteriet om 2. Silkeborg, DDP

Mysteriet om 2. Silkeborg, DDP !

Hvorfor var der i Silkeborg lige efter 2. verdenskrig 1., 3. og 4. Silkeborg trop, DDP? Hvor var 2. Silkeborg trop?

Jo, forklaringen var den enkle, at 2. Silkeborg i sin start var på H. G. Junker’s gymnastikinstitut. Hans Grunnet Junker (1875-1948) var uddannet lærer fra Vinthers Seminarium. Han var gymnastiklærer og havde rejst bl. a. i England, hvor han havde undervist i gymnastik. I 1910 rejste han tilbage til Danmark. Han blev her kontaktet af den engelske regering, som ønskede ordentlig gymnastik ind i de engelske skoler. Junker blev bedt om at uddanne ledere til at forestå undervisningen.

I 1914 blev gymnastikinstituttet på Åhavevej i Silkeborg grundlagt, og i årene frem til 1940 blev der uddannet såvel mandlige som kvindelige ledere, som kunne tage hjem og fungere som instruktører. Fra 1930 dog udelukkende kvinder på 18-20 år, som til stor forargelse for byens fruer flashede super moderne slacks i byens gader.

Ikke kun englændere blev undervist, men unge fra hele den engelsktalende verden – også danskere!

Eleverne var med til at sætte et internationalt præg på Silkeborg. Man lagde mærke til dem – ikke mindst ”misserne” i deres skoleuniformer, som ofte gik på gaden og strikkede ” på engelsk ”.

Efter 1929 var det kun kvinder, der blev undervist. Det var en 3-årig uddannelse, og som noget nyt var der et tilbud i fritiden om at være spejder.

Derfor blev 2. Silkeborg Trop dannet på Instituttet. Blandt instituttets lærere var Anna Hetmann og Lis Kristoffersen. De var spejderlederne. Lis blev senere gift med Viggo Starcke, overlæge på Gl. Skovridergård.

Da Danmark i 1940 blev besat, måtte de engelske ”misser” hjem. Junkers Institut blev hurtigt beslaglagt af tyskerne, og det genopstod aldrig som Junkers Institut.

I løbet af krigen voksede antallet af pigespejdere. I 1943 havde 1.Silkeborg Trop over 100 piger, så troppen blev delt, så der nu var 1., 3. og 4.trop.

I 1948 var der i 3. trop så mange piger, at man igen måtte dele.

Det stod klart, at 2. Silkeborg Trop på Junkers Institut for altid var væk, bl. a. fordi H. G. Junker hen imod krigens slutning blev syg, så naturligt nok overtog man navnet 2. Silkeborg med Krittevit som den første tropsfører, assisteret af Liss P. og Jytte Nielsen som tropsassistenter.

 

Ellen Binderup Schou

Bimse

Kontakt os:

Flere nyheder

Spejdere i krig

Med støtte fra Silkeborg Kommunes Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalg er det lykkedes at få trykt en lille bog om Spejderne i Silkeborg før og

Norlys Vækstpulje

Takket være Nordlys’ Vækstpulje, Spejderlopperne, KFUM-spejderne, Y’s Men Club Alderslyst og en stribe frivillige er Spejdermuseet genopstået som en fugl Phønix af asken. Ganske vist

Sandheden om Baden-Powell

ROBERT BADEN-POWELL Påstande og sandhedenDet er et accepteret princip i studiet af historie, at man ikke kan dømme fortidens folk ud fra nutidens standarder. Der

Ny hjemmeside

Siden vores hjemmeside gik i luften for mere end 5 år siden har trafikken på siden været støt stigende til mere end 100.000 besøg i