Silkeborg

SPEJDERHISTORISKE FORENING

Kære Børnenes Rekordbog,

Vores bævergruppe ved Egens Æt i Gjern (KFUM-spejdere) har i forgårs den 11. april 2018 mellem 16.30 – 18 gennemført et forsøg med:

– at skulle bygge et meget langt bål
– at bæverne selv skulle finde brænde i skoven omkring hytten og bålpladsen til at få bygget bålet op
– at bålet skulle kunne brænde samlet i den målte længde
– at bålet kunne brænde så længe, at vi kunne riste både skumfiduser og snobrød over bålet i hele bålets længden

Bålet endte med at blive 6,5 m langt, inden vi valgte at tænde det, så vi stadig kunne nå at tænde op og også kunne nå at hygge med skumfiduser, kiks og snobrød inden for den 1½ time vores bævermøder varer. Havde vi haft mere end 1½ time kunne vi jo godt have lavet det længere.

Bævergruppen er børn, der går på 1. og 2. klassetrin, og de fleste af de 21, der deltog er nye spejdere fra 1. klassetrin, der startede i sommers. De 21 bævere kommer fra et stort lokalområde fra byerne Gjern, Voel, Sorring, Sminge, Skannerup og Fårvang, og de går på 3 forskellige skoler. Netop opgaver som fx det at bygge bål kræver samarbejde og det er utroligt godt i forhold til at skabe nye relationer på tværs af kendte netværk fx fra ens egen skole.

De må først få dolkebevis, når de bliver ulve (3. klasse), så deres spejderassistenter hjalp med at lave spåner og tænde bålet.

Bålet blev som nævnt målt til 6,5 meter og vi nåede at riste mere end 1 kg skumfiduser og en hel spand snobrødsdej over bålet.

Forsøget er faktisk også en del af at bæverne har gennemført et “udforskermærke”. Som en del af opgaven med at tage udforskermærket er at bæverne også skal lære om det at være på tur. Og netop selv at skulle finde pinde, kviste og større stykker træ, som ikke er vådt er en del af denne øvelse som spejder.

De 21 spejdere var rundt skoven og terrænnet og fandt kviste, grene og grankogler til bålet. Og det gav mange hyggelige snakke om at værne om træer, så de ikke tog friske grene/kviste, samt at det var bedst ikke at tage grene, der gik ind i myreturer. Så selvom der ikke var lang tid nåede de at udforske og lege i skoven – og undersøge myreturer, kryp og et par stykker var sikre på, at de så en slange!

De fandt også uglegylp med små kranier og flot afspiste grankogler, som egern havde spist. En del af udforskermærket var også at de skulle lære om forskellige dyr, og så er det jo fantastisk at vi bor midt i Søhøjlandet og har en kæmpe naturgrund de kan gå på opdagelse i og boltre sig på.

Desværre fandt de også affald, så vi også fik en snak om at passe på naturen – og det ikke er smart at få affald brændt af på et bål til mad :-).

De fik også lært at selvom det er sjovt at hoppe over et bål, så er det kun et slukket bål man hopper over. Grænserne bliver jo prøvet af og det er fantastisk så nysgerrige, opmærksomme og fulde af initiativ og varme vores bævergruppe har været for at opnå udforskermærket – men også gejsten ved at prøve at få lavet et rigtigt rekordforsøg! Så skønt at der er en dansk børnenes rekordbog! Vi håber virkelig at vores forsøg kan blive optaget.

Bæverne har nemlig været rigtig optagede af at de skulle lave et rekordforsøg og gik virkelig op i at hente pinde og kviste med stor iver – men fik det alligevel også bare gjort det i leg og opdagelse!

De bedste spejderhilsner fra Egens Æt i Gjern.

Gitte Merstrand